Цезарово сечение
Прави се разрез на кожата на корема, на мускулите и матката, за да се извади детето, когато  то не може да се роди по естествен  път. Голям процент от ражданията чрез цезарово сечение заемат  рисковите  бременности, които трябва бъдат прекъснати преди термина. Цезарово сечение се прави и когато майката страда от херпес на гениталиите, от тежка форма на диабет, високо кръвно налягане, когато е развила някакво заболяване по време на бременността. 

Цервикален cervicalis
Шиен, отнасящ се до шийката.

Цервикален мукус
Слузестоподобна  течност, секретираща се от цервикалния канал, която под въздействието на естрогените е с различна степен на течливост. Този мукус подхранва и подпомага преминаването на сперматозоидите и може да ориентира жената за най-подходящото време за забременяване.
 

Цервикален стерилитет
Промените в маточната шийка и цервикалния канал се отразяват върху цервикалния секрет, от който зависи преминаването на сперматозоидите.
Травматичните увреждания на жлезите на цервикалния канал могат да бъдат пречка за забременяване поради промени във физико-химичните качества на цервикалния секрет.
Повишеното количество на левкоцитите в цервикалния секрет води до смущения в енергийната обмяна на преминаващите сперматозоиди и промяна на постъпателното праволинейно движение и подвижността им.
Промените в характеристиките на цервикалния секрет се диагностицират със специален пенетрационен тест.
Стенозата на външния отвор на цервикалния канал може да играе роля като допълнителен фактор за стерилитета у жената. При оскъдна секреция на цервикален секрет стесненият външен отвор на цервикалния канал подпомага нейното сгъстяване и коагулиране, което прави секрета негоден за проникване на сперматозоидите.

Цервикална бременност 
Много рядка форма на ектопична бременност, при която оплодената яйцеклетка се имплантира в лигавицата на маточната шийка. Симптомите наподобяват тези при спонтанен аборт - липса на менструация, кървене от влагалището, но тук няма болка. Обикновено при вагиналното изследване се установява една ненормално раздута маточна шийка, над която подобно на шапка се разполага малката матка. При тази форма единствената възможност за лечение е хистеректомията (оперативното отстраняване на матката), тъй като маточната шийка за разлика от матката не притежава достатъчно мускулна тъкан и след прекомерното и раздуване не е в състояние да се контрахира до първоначалния си вид. 

Цервикална недостатъчност (цервикална инсуфициенция)
Нормално е  шийката на матката през бременността  да остане затворена до началото на раждането. Понякога шийката на матката  е слаба и започва да се отваря безсимптомно и това може да доведе до спонтатен аборт – обикновено след 16та седмица. Тази слабост на шийката на матката може да е следствие на предишни бременности, операции, конизация или да е вродена.

Цервикална слуз (ЦС)
Специфична течност, която се изработва от шийката на матката и е необходима за  поддържането живота на сперматозоидите, намиращи се в женските полови пътища. Тъй като средата във влагалището е кисела – цервикалната слуз има среда, която защитава сперматозоидите от смърт. Цервикалната слуз е необходима и  за движението на сперматозоидите. Функциите й напомнят на функцията на семенната течност на мъжете. Самата цервикална слуз по време на месечния цикъл претърпява промени  под въздействието на хормоните /естроген/: дълго преди овулацията слуз не се изработва или се изработва много малко, по-късно отделянето й се увеличава, а най-близо до овулацията, когато има най-голяма възможност за зачеване, слузта става по-рядка, напомняща белтък на яйце. Ако слузта е недостатъчна  или не е с правилната консистенция няма да се получи оплождане, понеже сперматозоидите ще загинат.
Има няколко типа цервикална слуз, която се изработва по различно време на цикъла.
Веднага след менструацията слуз или няма, или е много малко. Във влагалището се усеща сухост. В този период зачеването не е възможно. Тези дни се наричат “сухи”.
След няколко дни слузта се променя - става с консистенция на лепило. В такава слуз сперматозоидите не могат да съществуват, но вероятността се повишава, особено тогава, когато такава слуз се наблюдава незадълго преди овулацията.
По-натам слузта продължава да се разрежда и става подобна на гъст крем. Такава слуз може да е мътна, бяла или жълтеникава. В този период във влагалището се появява усещане за влажност, появяват се следи по бельото. Такава слуз е вече годна за живота на сперматозоидите и тяхното придвижване. В тези дни може да се зачене.
Пред овулацията, по време на овулацията и известно време след нея, слузта става много силно водна, прилича на белтък на яйце, разтягаща се. Обикновено е прозрачна и силно разтеглива /може да се разтяга няколко см/. Във влагалището при такава слуз се появява усещане за много силна влага “хлъзгави” усещания, на долното бельо остават силно забележими мокри петна. Този вид слуз е най-благоприятен за живота на сперматозоидите, тяхното придвижване и следователно оплождане.
След овулацията количеството на естроген рязко се снижава и цервикалната слуз започва да се променя: тя става по-гъста и доста бързо се стига до сухост.
 

Цервикални фактори

При нормалния овулаторен менструален цикъл, естрогените синтезирани от т.нар. гранулозни клетки увеличават количеството на цервикалния мукус и променят неговата характеристика. Това позволява на сперматозоидите лесно да се движат и да навлязат в репродуктивния тракт на жената.
Върху качеството на цервикалния мукус оказват въздействие вродени дефекти на маточната шийка, лечение на маточната шийка в следствие на абнормални резултати при РАР тест и прилагане на специфични медикаменти.
Пост-коиталният тест (РСТ) има за цел да оцени взаимодействието между цервикалния мукус и семенната течност. При този тест се изолира цервикален мукус от цервикалния канал  след полов контакт и се оценява под микроскопско наблюдение.
рН на цервикалния мукус е важен фактор за преживяемостта на сперматозоидите. Ниските рН стойности не позволяват на сперматозоидите да преминат тази първа физиологична преграда в женската репродуктивна система.
Прилагат се различни хормонални и нехормонални методи.  Един от тях е заобикаляне на цервикалния мукус чрез вътрематочна инсеминация;

Цервикално оплождане
Сперматозоидите се депонират във влагалището, близо до маточната шийка. Оплождането се извършва напълно естествено. 

Цервикс

Шийка, шия
 

Циклични промени в маточните тръби
Под въздействието на естрогените  през първата фаза на менструалния цикъл се повишава мускулният тонус на тръбите, което води до засилената им перисталтика, а в лигавицата им  се увеличава броят на ресничестите клетки и се активира движението на власинките. Тези циклични промени подпомагат  преминаването на оплодената яйцеклетка към маточната кухина.
През втората половина на менструалния цикъл под влиянието на прогестерона се увеличава секреторната активност на лигавицата на тръбите, мускулният им  тонус намалява, движението на власинките губи своята активност и това благоприятства  влизането на яйцеклетката в маточната кухина.

Циклични промени в цервикалния канал
Естрогените стимулират отделянето на секрет от жлезите на цервикалния канал, а  прогестеронът потиска този процес.
През  фоликулярната фаза и най-вече в невечерието на  овулацията цервикалният секрет се втечнява, става обилен, прозрачен и тразтеглив. Външният отвор на цервикалния канал е отворен и изпълнен с бистър цервикален секрет.  В дните около овулацията нишките, от които е изграден цервикалния секрет
  се подреждат успоредно на оста на цервикалния канал, което улеснява пенетрацията (движението) на сперматозоидите към маточната кухина.
През лутеалната фаза цервикалният секрет се сгъстява, потъмнява, така че преминаването на сперматозоидите става невъзможно.

Цито-
Представка, означаваща отнасящ се до клетка/клетки, свързан с клетка/клетки.


Цитогенетичен класически анализ (оценка на хромозомите под микроскоп)
След култивиране на амниотичните клетки. Това е най-широко прилаганият метод в момента, тъй като чрез него могат да се диагностицират почти всички хромозомни болести. Основният недостатък на метод е продължителността на анализа от 3 до 5 седмици, което е свързано с огромно безспокойство при бременните.
 

Цитонамазка
Това е метод за откриване на предканцерогенни и канцерогенни състояния на шийката на матката (най-ниската долна част на матката). Цитонамазката е най-добрият за сега начин за откриване на рак на този орган и е наречен на името на своя откривател д-р Джордж Папаниколау.Представлява взимане на секрет от шийката на матката по време на прегледа. Във влагалището се поставя спекулум, с помощта на който лекарят разглежда добре шийката на матката. Това е мястото, където на по-късна възраст може да се развият болестни изменения. Благодарение на цитонамазката те се откриват много преди да се превърнат в проблем и все още могат да бъдат взети мерки за предотвратяване на появата им. С тънка дървена шпатула или някакъв друг тънък инструмент, лекарят обира малко от повърхностните клетки на слизестата обвивка на шийката. Събраните клетки се нанасят върху предметно стъкло.
Намазката на Пап се изпраща в лабораторията за изследване.
Речник на стерилитетаАБВГДЕЖЗИЙКЛМНОПРСТУФХЦЧШЩЪЮЯ
Асоциация “Усмихни се!” не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите, както и за информацията в сайтовете, към които сме дали линкове. Ние ви съветваме да не се самолекувате и да вярвате само на лекаря си.