Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/usmihni/public_html/forum/common.php on line 106
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 885: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 885: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 885: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3391: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3393: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3394: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3395: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
Усмихни се • Виж темата - Заболявания предавани по полов път

Заболявания предавани по полов път

Модератор: lea

Заболявания предавани по полов път

Мнениеот bori_st на Чет Яну 17, 2008 3:29 pm

В тази тема, ще съберем информация (доколкото можем, разбира се) за заболяванията предавани по полов път и какви поражения могат да допринесат на нашето репродуктивно здраве. Трябва да знаем, че секса не е само приятно удоволствие и може да крие много рискове и опасности. Затова преди да започне полов живот, всеки тийнейджър трябва да се информира и да е наясно как да се предпазва, за да бъде малко по-спокоен в бъдещите си контакти.

Причини за разпространение на заболяванията предавани по полов път (ЗППП).
- Рано започнал полов живот.
- Честа смяна на партньора и особено случайните връзки.
- Лоша хигиена.
- Сексуални контакти, като например анално-генитални, които подпомагат развитието на болестни бактерии.
- Наркоманията.

Според вида на ЗППП, може да имаме следните симптоми, които ще покажат, че нещо с нашето здраве не е наред:
- По-силно влагалищно течение с лош мирис и необичаен цвят.
- Дразнене, което предизвиква сърбеж във вулвата и влагалището.
- Парене при уриниране и чести позиви за уриниране.
- Болезнени полови контакти.
- Подути лимфни възли на слабините.
- Пъпки или ранички по половите органи.

Какво да предприемем, когато открием, че имаме ЗППП?
- Веднага да прекратите всякакъв полов контакт.
- Да предупредите партньора или партньорите си, за да се прекъсне разпространението на заразата.
- Да посетите веднага гинеколога си.

Главни причинители на ЗППП са:
- Гъбичката Candida albicans, която предизвиква микозите.
- Паразитите: Trichomonas vaginalis – причинява генитална трихомоноза.
- Бактериите: Гонококът на Найсер, причинител на гонореята; Chlamydia trachomatis, носителка на хламидиозата; Mycoplasma – причинява микоплазмозата.
- Вирусите: Herpes simplex – причинител на херпеса на гениталиите; Papillomavirus – причинител на кондиломите; HIV – вирусът на СПИН.
По различен начин се лекува заболяване, причинено от бактерии, и заболяване, причинено от вируси. Ето защо е много важно пробите да се изпращат за изследване в лаборатория. Лечение следва да се назначи след направена микробиология с антибиограма, по която се вижда на кое лекарство реагират причинителите на заболяването.

Микоза

Микозите са причинени от една гъбичка от семейството на ферментационните Candida albicans.
Тъй като тази гъбичка се намира в естествено състояние в храносмилателните ни пътища, вагиналните микози обикновено произлизат от вътрешночревна микоза. Нарушеното равновесие на влагалищната флора води до увеличаването на влагалищната киселинност и позволява на гъбичката да се развие. Проявява се със силен, почти непоносим сърбеж на вулвата и ануса, с парене на влагалището при уриниране, с подуване на вулвата, с бяло, гъсто и лепкаво течение. Лечението е локално, с антигъбични глобули, които се поставят във влагалището . Винаги се допълва с общо лечение, което се състои във вземането на лекарства под формата на дражета. Лечението се провежда задължително при двамата партньори едновременно, за да се избегне кръстосано заразяване.

Трихомоноза

Трихомонозата е причинена от един микроскопичен паразит Trichomonas vaginalis.
Това заболяване е много разпространено, понеже, рано или късно, всяка пета жена се заразява. Не е много тежко, тъй като засяга само влагалището. Предава се по полов път, но и чрез мръсно и влажно бельо.
При мъжа паразита се намира в пикочните пътища, където рядко причинява възпалителен процес.
Проявява се с парене на вулвата и на входа на влагалището, което може да се разпространи и от вътрешната страна на бедрата; С много рядко и пенесто течение, което има много неприятен мирис; Сексуалните контакти са болезнени.
Лекуват се задължително и двамата партньори едновременно. Лечението е с лекарства през устата и евентуално може да ви се приложи местно лечение. Към това лечение обикновено се предписва и антигъбично. Докато трае лечението се избягват половите контакти.

Хламидиоза

Това е най-разпространеното заболяване по полов път. Причинява се от малък микроорганизъм Chlamydia trachomatis. Хламидиозата е много сериозно заболяване, защото се среща главно при млади жени, между 20 и 30 години. Най-често причинява салпингитите (възпаления на маточните тръби).
На първо време по никакъв начин не можете да разберете, че сте заразени, но можете да предавате заразата. По-късно могат да се появят симптоми като: влагалищно течение, парене при уриниране, болезнени полови контакти. Но тези признаци не са много ясни. Установява се по-ясно, ако са придружени с болки в ставите или конюктивит.
Ако жената не прояви внимание към тези признаци и не се лекува, хламидиозата може да стигне до тръбите и да предизвика салпингит с леки болки ниско в корема.
При мъжа симптомите са също така незабележими: на интервали се наблюдава леко, ясно и малко лепкаво слузесто-гнойно течение от пикочния канал, което е безболезнено. И в този случай болките в ставите и появата на конюктивит ще ориентират поставянето на диагнозата.
Хламидиозата се открива с изследване в специализирана лаборатория на проби, взети от шийката на матката и от уретрата. Също и с откриване на антитела в кръвта. Антителата са произведени от организма, за да го защитят от нападателя. Присъствието им означава, че има инфекция.
Хламидиозата се лекува с антибиотици, въздействащи върху микроорганизма причинител. Лечението продължава около три седмици. Партньора също е подложен на лечение и докато то трае се избягват сексуалните контакти.

Гонорея

Наричана в говоримия език "трипер", гонореята е причинена от бактерии, гонококи.
Гонококът се предава по полов път, но и чрез заразени мръсни, топли и влажни кърпи.
Повечето от заразените жени не показват никакви клинични симптоми, но са силно заразни и партньора им ще им разясни проблема.
Що се отнася до другите болести се проявява дискретно:
Силно течение с жълтеникав цвят; леко парене при уриниране; евентуално болка ниско в корема.
При мъжа гонореята се проявява много по-силно:
Силно парене при уриниране; мътна урина; гнойно течание.
Открива се с взимане на проба от влагалището, шийката на матката и уретрата, както и с взимане на кръв.
Лекувана на време не оставя тежки последствия. Лечението се състои в еднократно приемане през устата на специфичен антибиотик. Може да се инжектира и мускулно.
Ако гонореята не се лекува последиците могат да бъдат много тежки: При жената инфекцията достига до матката и до тръбите и може да предизвика безплодие.
При мъжете – инфекцията също се разнася по пикочо-половите органи. Възможните последици са безплодие и трудности при уриниране, вследствие стесняването на уретрата.

Микоплазмози

Още слабо познати тези болести са причинени от два вида микроорганизми, така наречените Mycoplasma hominis и Ureaplasma urealyticum, които нормално съществуват във влагалищната флора. Според някои твърдения те се развивали и ставали патогенни, вследствие на прекарани инфекциозни болести или употреба на някои лекарства.
В 40% от случаите остава неоткрита, тъй като няма никакви проявления.
При жената – може да има леко течение и понякога слабо парене при уриниране.
При мъжа – сутрин се появява леко течение.
Лекуват се и двамата партньори с антибиотици в продължение на три седмици.
Ако болестта не се лекува, може да причини:
- Безплодие при жената – вследствие на салпингит, както и при мъжа вследствие на епидидимит.
- Последователни аборти при жената.

Сифилис

Причинява се от бактерия със спираловидна форма – бледата трепонема.
Това е остро заразно заболяване – дискретно и доброкачествено в началната си фаза. Бавно и неумолимо обаче то се развива в продължение на години и завършва със смъртта на заразения човек.
Около три седмици след полово сношение, при което се предава заразата, се образува малка раничка на вулвата, най-често на шийката на матката. Тя е с твърда основа и не е болезнена. Нарича се твърд шанкър. Появата и съвпада с няколко подути лимфни възелчета на слабините.
Заразената не винаги забелязва шанкъра, особено ако се намира на шийката на матката, както е в повечето случаи. На този етап болният е остро заразен и без да подозира, предава заболяването на половия си партньор.
Шанкарът може да се появи и на други места освен на гениталиите – в устната кухина или дори на някой пръст. При мъжа се открива по-лесно, тъй като почти винаги се локализира на главичката на пениса.
Шанкарът и увеличените лимфни възли изчезват след 6-8 седмици. Трепонемата обаче остава и скрито, в дълбочина продължава да разрушителното си дело.
2-3 месеца след заболяването се засягат кожата и лигавиците. Кожен обрив оприличен на варицела, покрива цялото тяло. Понякога се появяват и сивкакви или яркочервени петна по влагалището, срамните устни или в устната кухина, както и малки пъпки по дланите, по ходилата или около устата.
Всички тези ранички – различни при различните хора – са силно заразни. Могат да се проявяват в продължение на много месеци. Вътрешните органи не дават никакви признаци, че са засегнати.
След кожните прояви следват дълги години без клинични симптоми. Въпреки кръвните изследвани, които не показват никакви отклонения, трепонемата продължава да работи и уврежда тежко и необратимо вътрешностите.
Освен останалите жизненоважни органи, сифилисът засяга и мозъка, костния мозък, очите и болният, парализиран и полудял, умира. В наше време тези изключително тежки форми на сифилис не се срещат.
Открива се чрез: изследване на бледата трепонема под микроскоп; проби, взети от шанкъра; чрез изследване на кръвта за наличие на антитела.
Сифилисът се лекува с пеницилин инжектиран мускулно в продължение на 15 дни. Ако се открие в началото заболяването се лекува напълно. Ако лечението започне в по-късен стадий на т.нр. "едра шарка", ще продължи по-дълго, но оздравяването ще бъде 100%.

Хепатит Б

Причинява се от вирус и в 50% от случаите се пренася чрез слюнката, кръвта, спермата, и влагалищните течения, т.е. при полов контакт.
Проявява се с треска, придружена от много голяма умора; с по-силно или по-слабо изразена жълтеница.
Заболяването няма точно определено лечение. Почивката е задължителна. Обаче може да бъде избегнато чрез ваксиниране.

Херпес на гениталиите

Причинява се от вирус, наречен Herpes simplex. Предава се по полов път. Непрякото заразяване, например от седалка в тоалетната, се среща много рядко.
Херпесът на устните или в гениталиите никога не може да се излекува. Вирусът влиза в организма при първата инфекция и вече никога няма да излезе. След като премине възпалението се настанява в най-близките ганглии. Под въздействието на умора, физически и психически стрес, или още при наближаването на датата на мензиса, той се събужда, напуска нервния ганглий и отново се появява под най-острата си форма.
Ето как, практически цял живот, херпесът ще се проявява в различни кризисни моменти.
Заболяването е заразно само във възпалителната си фаза. През това време трябва да се избягва всякакъв полов контакт. Даже презерватива се оказва ненадждена бариера за вируса.
Херпесът се появява като отначало има леко смъдене в определена точка. Мястото се зачервява и на повърхността се появяват малки, пълни с вода мехурчета. След като се пукнат, се превръщат в силно болезнени ранички. Зарастват след седмица без да оставят следи. В по-тежки случаи могат да се напипат подути лимфни възли и да се появи лека треска.
Лекува се с приемане на антивирусни таблетки 5 пъти дневно в продължение на 5-10 дни, също и с намазване с обезболяваща помада на заразеното място. Леченията имат за цел да намалят продължителността на кризата, защото досега нито едно от тях не е успяло окончателно да се пребори с вируса.

Кондиломи

Наричат се също "петльов гребен" или "венерически полипи". Причинени са от вируси от групата на Papillomavirus. Някои от тях се смятат за причинители на рака на шийката на матката. Въпреки, че кондиломите са доброкачествени заболявания, те трябва да се вземат на сериозно и да се лекуват. Пренасят се изключително по полов път и са остро заразни.
Как се проявяват? Много често липсват всякакви симптоми. Тогава става дума за микроскопични кондиломи, които могат да се открият само чрез натривка. Диагнозата се потвърждава чрез тест с разредена оцетна киселина и наблюдение на шийката с колпоскоп.
Когато са по-големи кондиломите се виждат с просто око. Представляват розови или сиви израстъчета, наподобяващи малки брадавички. Локализират се на вътрешната страна на големите и малките срамни устни, на входа на влагалището, на шийката и дори на ануса.
Лекуват се като всички израстъчета трябва да се унищожат, в противен случай ще се разсеят. Премахването им става според големината им: химически метод, електрокоагулация, лазер, течен азот.
За да се уверим, че няма рецидив е нужно няколкомесечно наблюдение.
Партньорът също трябва да се подложи на преглед и да се лекува.

СПИН

СПИН е съкратено название на Синдром на Придобитата Имунна Недостатъчност. Когато се развива в заразения човек, той представя сбор от смущения – Синдром – причинен от отслабване на имунната защита на организма – Имунна недостатъчност – тъй като именно тази неспособност да се защитава е – Придобита – в контакт с вируса.
Заразеният организъм е лишен от част от белите си кръвни телца – гарантите на имунитета, унищожени от вируса. И засегнатия става жертва на най-различни инфекции, които го поставят в смъртна опасност. Причинител е вирусът HIV.
Вирусът се пренася най-вече чрез кръвта, спермата, вагиналните секрети, които съдържат лимфоцити. Лимфоцитите са белите кръвни телца, които вируса напада.

Какво означава да си серопозитивен?
При вирусното заболяване, за да се защити организма реагира, произвеждайки антитела. Човекът, чийто организъм ги притежава, се нарича серопозитивен към вируса.
Да си серопозитивен към вируса на СПИН, означава, че:
- Организмът е бил заразен с вируса на HIV;
- Организмът е изработил антитела анти-HIV;
Да си серопозитивен не значи да си болен от СПИН. Това означава, че вирусът е проникнал в организма.
Серопозитивният човек може:
- Да е здрав носител
- Да развие болестта, защото изработените антитела не са ефикасни.
Във всички случаи серопозитивния човек пренася вируса!

Как да разберем дали сме заразени? Като се подложим на серумен тест, който ще ви предпише лекарят и ще бъде направен в лаборатория. Взетата кръв се изследва за антитела анти-HIV, които доказват проникнал ли е вирусът в организма.
Ако тестът е положителен, за потвърждение се прави повторен тест. Той е по-сложен от първия.

Серопозитивния човек може да преживее дълги години, без да се проявяват никакви симптоми. Идва обаче ден, когато едно ново деление на вируса води до отслабване на имунната защита на организма. Появяват се различни смущения:
- Много силна отпадналост;
- Упорита диария;
- Значително отслабване;
- Треска;
- Различни видове по-слаби инфекции.

Как се лекува СПИН? Все още не е открито лечение, което да е в състояние да унищожи вируса, настанен в клетките. Грижите са насочени в няколко посоки:
- Лечение за заболяванията, които се появяват в удобния за тях момент. Понеже организма не е в състояние да се защитава, те се появяват в по-остра или по-слаба форма.
- Антивирусно лечение – насочено е главно в спирането на размножаването на вируса.
- Лечение с имуномодулатори (имуностимулатори) – имащо за цел да увеличи броя на защитните клетки, а оттук и да подсили имунната система.

Как да се предпазим? При отсъствието на ваксина и на действително ефикасно лечение, единствения начин да избегнем заразяването е да се предпазваме.

В личен план предпазването се състои в следното:
- Редовна употреба на презервативи;
- Предупреждение на партньора и задължителна употреба на презерватив в случай на серопозитивност;
- Предупреждение на лекуващия персонал при приемане в болница на серопозитивен пациент;
- Системно тестуване, ако спадате към рисковата група (хомосексуалисти, бисексуални, наркомани и сексуалните им партньори).

В общ план:
- Задължително тестуване на кръводарители и донори на органи;
- Свободна продажба на спринцовки за еднократна употреба, за да се избегне заразяването при наркоманите;
- Еднократна употреба на медицински материали в здравните заведения.

Из "Книга за всяка жена" на Мари-Клод Дьолае
Мечтите се сбъдват, понякога двойно!
Изображение
Аватар
bori_st
 
Мнения: 758
Регистриран на: Съб Дек 22, 2007 4:36 pm
Местоположение: София

Назад към Аз съм тинейджър и искам да попитам

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron